Att ge en telefon till sitt barn är ett bra sätt att lära barnet ansvar och att veta att barnet alltid kan nå dig. Men vad passar bäst, kontantkort eller abonnemang? Här kan du jämföra abonnemang och kontantkort för att se vad som passar bäst.

Bäst abonnemang för barn just nu


Billiga barn-abonnemang

8 – 200 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 99 kr

Vimla mobilabonnemang

Billiga barn-abonnemang

1 – 75 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 80 kr

Är kontantkort eller abonnemang bäst?

Hallon, Halebop, Comviq, Vimla och Telenor har ingen bindningstid på sina abonnemang. Det gör att du slipper binda upp dig och kan avsluta eller byta både operatör och abonnemangsform när du vill.

Fördelar med abonnemang

När du tecknar abonnemang för ditt barn är det du som målsman som behöver teckna avtalet eftersom barn under 18 inte får ingå avtal. Du kan ändå dra fördelarna av barnets ålder och få ett rabatterat pris på abonnemang. Det är då ett vanligt abonnemang som du tecknar men till ett lägre pris. De operatörer som erbjuder rabatt för barn under 18 är Hallon och Halebop. Hos Vimla får du mer surf istället för rabatt.

Kostnadskontroll

Om du vill undvika att ditt barn gör köp online eller betalar för appar kan du skaffa en kostnadskontroll. De operatörer som erbjuder detta är Hallon, Telenor, Telia, Vimla och Comviq. Om telefonen skulle försvinna kan du med ett abonnemang spärra kortet vilket du inte kan med ett kontantkort.

Avbetalning av mobiltelefon

När du köper ett mobilabonnemang har du möjlighet att köpa till en telefon på avbetalning. Du betalar då utöver månadsavgiften för abonnemanget även lite extra för telefonen. Vanligtvis kan du betala av telefonen på 12 eller 24 månader. När du köper ett kontantkort måste du oftast betala hela kostnaden för telefonen direkt.

Enklare och säkrare

Med ett abonnemang behöver du inte oroa dig för att ditt barn inte ska kunna få tag i dig. Så länge du betalar fakturorna så fungerar abonnemanget. Med kontantkort krävs det att du kommer ihåg att fylla på med pengar för att det ska fungera. Är du orolig för att dra på dig betalningsanmärkningar? Välj då Hallons abonnemang där du betalar i förskott och inte kan dra på dig några skulder.

Kontantkort abonnemang barn

Fördelar med kontantkort

Det är enklare att begränsa köp och betalsamtal med ett kontantkort eftersom det helt enkelt inte ingår när du laddar på ett fast paket. Barnet ringer inte för pengar när du har laddat på ett fast paket och det gör att barnet inte kan göra någonting som inte ingår i det fasta paketet. Du kan läsa mer om kontantkort för barn.

Saldo på kontantkortet

Så länge det inte finns ett saldo på kontantkortet kan kortet inte heller användas för att köpa appar. Så genom att ladda på ett fast paket kan barnet använda telefonen till vanliga samtal, sms och surf. Om barnet har en Android eller iPhone kan du själv begränsa användandet direkt i enheten. Då kan ditt barn surfa säkert och inte stöta på vuxet eller olämpligt innehåll.

Ladda ditt kontantkort

Prenumerationstjänster och giltighetstider gör att ditt barn alltid kan ringa från sitt kontantkort. Eftersom du laddar på ett fast paket hamnar ett visst antal samtal, sms och antal GB på kontantkortet. Det är alltså inte pengar som dras från saldot när telefonen används. Prenumerationstjänst är användbart så att paketet laddas på automatiskt på kontantkortet och gör att det alltid går att använda telefonen. Till ditt kontantkort kan du iftast köpa till en kontantkortstelefon. Här hittar du kontantkortstelefoner för barn.

Vad är egentligen bäst?

Skillnaden mellan abonnemang och kontantkort är att du med kontantkort själv behöver se till att det finns saldo eller ett fast paket på kortet medan du med abonnemang inte behöver göra någonting. Du kan heller inte spärra ett nummer om en kontantkortstelefon skulle tappas bort. Vi rekommenderar generellt att teckna ett abonnemang istället för ett kontantkort.

Trygghet med rätt lösning

Du kan begränsa betalsamtal och innehåll med både abonnemang och kontantkort men det är enklare att begränsa kostnaden genom kontantkort eftersom du inte behöver göra någonting för att undvika köp och betalsamtal. Så om du vill ha det både enkelt och billigt så är ett kontantkort att föredra. Eftersom det är enkelt att ladda på kontantkortet, köpa ett paket med längre giltighetstid eller prenumerera på laddning behöver du heller inte tänka på att ladda på kontantkortet om du inte vill.

Bäst abonnemang för barn just nu


Billiga barn-abonnemang

8 – 200 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 99 kr

Vimla mobilabonnemang

Billiga barn-abonnemang

1 – 75 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 80 kr

Vilket är det billigaste abonnemanget för barn?

De billigaste barnabonnemangen hittar du hos lågprisoperatörerna. De har inte bara marknadens billigaste abonnemang, utan ofta också särskilda erbjudanden till barn och ungdomar under 18 år. Passa också på att nyttja kampanjerbjudanden, såsom halva priset under en begränsad period.

Är kontantkort eller abonnemang bäst för barn?

Kontantkort har ett begränsat saldo och du behöver se till att det finns pengar på kortet för att det ska kunna användas. Det finns inte längre så många fördelar med kontantkort i jämförelse med abonnemang, om abonnemanget är tänkt att användas regelbundet. Abonnemang kommer oftast utan bindningstid och med obegränsade samtal och sms. De har förutbestämda surfmängder, men ofta möjligheten att spara oanvänd surf. Vid behov kan du köpa extrasurf.

Kan jag köpa en mobiltelefon tillsammans med barnabonnemanget?

Ja visst. Det kan du göra hos de operatörer som har mobiler ”på köpet” med sina abonnemang. Det gäller även om du tecknar ett barnabonnemang. Operatören måste dock erbjuda barnabonnemang från första början, vilket inte alla gör.

Finns det kontantkort utan surf till barn?

Ja, det finns kontantkort utan data, alltså utan möjlighet till surf. Då får du istället bara möjligheten att ringa och sms:a, för en förutbestämd summa.

Vilket kontantkort är billigast för barn?

Vi jämför kontinuerligt operatörernas erbjudanden. Läs mer om kontantkort för barn och vilken operatör som har det bäst erbjudandet här.