Om du vill kunna surfa på din surfplatta utan Wifi så är det ett mobilt bredband du ska skaffa. De flesta operatörerna erbjuder abonnemang till ditt mobila bredband. Utbudet är stort och det är inte alltid lätt att välja. Här får du information om vilka operatörer som erbjuder vad inom mobila bredbandsabonnemang.

Bäst mobilabonnemang för mobilt bredband


Billigt mobilt bredband

5 – 200 GB surf

Spara oanvänd surf

Beställ nu

Från 89 kr

Mobilt bredband med abonnemang

Ett mobilt bredband gör att du kan surfa på din surfplatta eller få trådlöst Wifi utan att det finns en fast Wifi-anslutning. Du kan sätta in SIM-kortet direkt i din surfplatta och börja surfa direkt. Om du vill använda ditt mobila bredband i din laptop kan du sätta in SIM-kortet i ett USB-modem. Det är då enkelt att surfa var du än är.

Ett abonnemang är att föredra framför ett mobilt bredband med kontantkort om du alltid behöver tillgång till ett mobilt bredband. Det blir oftast billigast i längden med de prisskillnader som operatörerna har. Behöver du bara det mobila bredbandet någon gång i bland eller under vissa perioder av året som exempelvis under sommaren kan ett kontantkort fungera bättre. Du slipper då betala månadsavgifter för de månader du inte använder ditt bredband och på det sättet blir det alternativet billigare.

Dela mobil data med en router

Vill du ha ett mobilt bredband i ditt hem eller på en fast punkt kan du även sätta in SIM-kortet i en flyttbar eller fast router och dela mobildata till flera mobiler, surfplattor eller datorer. En fast router har oftast starkare nätverk än ett mobilt och lämpar sig bäst om du ska ha det på ett och samma ställe.

Flera operatörer låter dig spara oanvänd surf och har ingen bindningstid på sina abonnemang. Det är då enkelt att byta upp eller ner och inte slösa med någon surf. Det finns flera abonnemang för mobilt bredband som ger dig mycket surf för pengarna. Operatörerna som har abonnemang för mobilt bredband är Hallon, Telia, Tele2, Telenor och Tre. Det finns även kontantkort för mobilt bredband.

Abonnemang for mobila bredband

Billigaste abonnemangen för mobilt bredband

Hallon har de billigaste abonnemanget för mobilt bredband och erbjuder fyra storlekar på sina abonnemang. Även Telia har prisvärda abonnemang för dig som surfar lite mer. Vill du ha riktigt mycket surf och dela surfen genom en router så har Tele2 det mest prisvärda abonnemanget med 400 GB. Det är perfekt för dig som vill dela nätverket med flera personer.

Operatörer med sparad surf på abonnemangen

Hallon låter dig spara upp till 100 GB oförbrukad surf. Om du byter eller säger upp ditt abonnemang försvinner din sparade surf. Telia låter dig spara upp till 100 GB oanvänd surf om du har ett abonnemang som ger dig 10 GB surf eller mer varje månad.

Operatörer utan bindningstid

Hallon har ingen bindningstid eller uppsägningstid och du avslutar enkelt ditt abonnemang eller byter upp eller ner abonnemanget. Hos Telenor, Tele2 och Telia kan du byta abonnemang när du vill eftersom de inte heller har bindningstid men du har däremot en månads uppsägningstid.

Abonnemang med fri roaming inom EU/EES

Om abonnemanget kan användas utanför Sverige beror på operatör. Hallons mobila bredband kan till exempel bara användas i Sverige, men Telenors kan användas utomlands. Om det kan användas utomlands finns det i de flesta fall ett tak för hur mycket surf man kan använda inom EU utan extra kostnad. Taket beror på hur mycket surf som ingår i abonnemanget och vilken operatör det gäller.

Övriga fördelar hos operatörerna

Hos Tele2 kan du få extra datakort vilket gör att du kan ha flera SIM-kort kopplade till samma abonnemang. Det blir då enkelt att dela abonnemang mellan hela familjens surfplattor.

Telia har Sveriges största publika nätverk, Telia Wifi. Om du har ett abonnemang med mer än 20 GB så kan du koppla upp dig till detta Wifi när du är inom deras Wifi-zon. Då surfar du precis som du gör på ett vanligt Wifi och använder inget av din surfpott.

Bäst abonnemang för mobilt bredband


Billigt mobilt bredband

5 – 200 GB surf

Spara oanvänd surf

Beställ nu

Från 89 kr

Hur funkar mobilt bredband?

Till skillnad från din bredbandsuppkoppling hemma så levereras ett mobilt bredband på ett SIM-kort. Det fungerar på samma sätt som SIM-kortet du använder i din mobiltelefon för att ringa och surfa. Du kan antingen sätta i ditt mobila bredband direkt i enheten, eller i en router och ansluta via WiFi.

Finns det abonnemang för mobilt bredband med obegränsad surf?

Flera operatörer erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Du bör dock ta reda på hur om verkligen har behov av helt obegränsad surf, då det kostar ganska mycket. Flera operatörer har mobila bredband på 100 eller 200 gigabyte, vilket ofta räcker långt.

Vilken operatör har billigast abonnemang för mobilt bredband?

Flera av lågprisoperatörerna inom mobilabonnemang har också riktigt bra priser på mobilt bredband. Alla operatörer erbjuder dock inte samma surfmängder. Behöver du större surfmängder än 200 gigabyte blir valmöjligheterna färre. Läs mer om vilken operatör vi rekommenderar för mobilt bredband i vår guide.

Kan jag använda mitt mobila bredband på resan?

Om du vill ta med dig ditt mobila bredband på resan bör du först kolla upp vad som gäller hos operatören. Villkoren kan nämligen skilja sig åt. Vanligt är dock att du får använda en viss surfmängd på resa inom EU/ESS, precis som du får med ditt mobilabonnemang.

Hur ansluter jag flera enheter till mitt mobila bredband?

Vill du ansluta flera enheter till ett mobilt bredband kan du använda en router. Allra enklast blir det om routern har plats för SIM-kort – då behöver du bara sätt i SIM-kortet och börja surfa. Om routern inte har någon plats för SIM-kort kan du köpa en adapter som kopplas till routerns USB-port.