Abonnemang trots anmärkningar

Betalningsanmärkningar kan göra livet svårare än det behöver vara, exempelvis blir det svårt att teckna telefonabonnemang, ta huslån eller skaffa lägenhet. Man kan få en betlaningsanmärkning om en räkning inte betalats inom utsatt tid och skickats vidare först till ett inkassobolag och sedan till Kronofogden.

4G

Abonnemang som du kan beställa trots betalningsanmärkning

 • 4-100 GB
 • Fria sms
 • Fria samtal
från 49:-
comviq kontantkort
 • 5-40 GB
 • Fria sms
 • Fria samtal
från 145:-

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering om att du inte har haft möjlighet eller villighet att betala sådant du är skyldig att betala. Det är kreditupplysningsföretag som ger en betalningsanmärkning från ihopsamlade data angående ekonomiska förutsättningar, inte Kronofogden, men de baserar det på bland annat betalningsförelägganden från Kronofogden.

Om ett krav är felaktigt har du tid på dig att protestera i de olika instanserna. Men om man har svårt att betala en räkning är det smartast att kontakta företaget som först skickade den innan förfallodagen eftersom de flesta är schyssta och inte vill behöva blanda in inkasso eller Kronofogden. De flesta går med på att skjuta upp betalningar eller skapa en avbetalningsplan som det då är mycket viktigt att du håller.

Betalningsanmärkningar finns kvar i upp till tre år efter att betalningen man är skyldig har betalats på ett eller annat sätt. Betalar man inte efter föreläggande från Kronofogden kan det leda till utmätning, alltså att de tar egendom eller del av ens lön, till ett värde av summan på skulden inklusive alla avgifter som har tillkommit.

Abonnemang trots anmarkningar

Viktiga betalningar

Det finns vissa räkningar som inte skickas till inkasso innan du får en betalningsanmärkning. Dessa är betalningar till det allmänna såsom skatt, TV-avgift och studielån så var extra noga med att betala dessa i tid. För att ta reda på om du har betalningsanmärkningar och hur länge de kommer att finnas kvar får du kontakta ett kreditupplysningsföretag, det största i Sverige heter UC, Upplysningscentralen.

Kreditupplysning

En annan sak att tänka på är att mängden kreditupplysningar som görs på dig påverkar din kreditvärdighet negativt oavsett hur bra din inkomst och betalningsvanor för räkningar är. Detta i sig leder inte till betalningsanmärkningar men kan göra att du får sämre villkor på lån och liknande. Det kan hända om du exempelvis handlar mycket på faktura eller ofta köper saker på avbetalning.

Även kreditkontroller för när du tecknar abonnemang räknas så försök att få så få kreditkontroller gjorda som möjligt exempelvis genom att skaffa mobil och abonnemang samtidigt.

Kontantkort

Ett alternativ som finns hos flera operatörer om du har betalningsanmärkningar är kontantkort. Detta kan dock bli ganska opraktiskt eftersom du måste komma ihåg att fylla. Hos vissa operatörer kan det ställas in att fyllas på automatiskt och då blir det som ett abonnemang ändå.

Fördelen med ett kontantkort är att du betalar i förskott och vet då att du har råd de månader du laddar ditt kort. Väljer du abonnemang där du får en faktura i efterhand finns det en risk att du drar på dig fler betalningsanmärkningar om du inte kan betala fakturan.

Du kan skaffa kontantkort hos Telia, Tre, Halebop, Comviq och Hallon.

Abonnemang utan kreditkoll

En fördel med abonnemang framför kontantkort är att oanvänd surf sparas från månad till månad upp till en gräns satt av operatören och att samtal och meddelanden ingår i priset. Det enda du väljer är surfmängden. Du behöver heller inte tänka på att fylla på som för ett kontantkort. Om du har automatisk påfyllnad kommer kostnaden ändå att dras från ditt betalkort så då är det lika bra att ha ett abonnemang där oanvänd surf sparas.

Det finns tre operatörer som erbjuder abonnemang som betalas via kontokort och alltså inte kräver kreditprövning och det är Hallon, Comviq och Fello. Dessa operatörer har heller ingen bindnings- eller uppsägningstid på abonnemangen de erbjuder.

Hallon

hallon kontantkort

Hallon är det enda företaget som inte gör kreditupplysning där du kan skaffa en mobiltelefon samtidigt som du tecknar abonnemanget. De har inte jättemånga att välja mellan men de har de mest populära modellerna från Apple och Samsung. De är inte lika snabba med att få in de senaste modellerna som de stora operatörerna men Hallon är ofta ett billigare alternativ än dessa.

Hos Hallon kan du skaffa abonnemang med upp till 100 GB surf per månad och de använder Tres snabba mobilnät. Tres nät funkar bra om du bor och mest befinner dig i södra halvan av Sverige där det finns bra täckning för både 3G och 4G. Hallon har både barn-, student- och seniorabonnemang så att du kan få schyssta priser som är anpassade efter din ålder. Oanvänd surf sparas till nästa månad, upp till 100 GB.

Vimla

Vimla

Vimla startades 2014 av en grupp människor som tröttnat på oschyssta villkor och dålig service från de större operatörerna. De har abonnemang med upp till 100 GB surf och rabatter för barn, studenter och seniorer. Vimla använder Telenors nät som expanderas kontinuerligt och nu täcker 90% av landets yta och 99,9% av befolkningen. Därför funkar Vimla bra oavsett var i landet du befinner dig. Även hos Vimla sparas din oanvända surf på upp till 100 GB i ett år.

Fello

Fello

Fello startades av liknande anledning som Vimla under ungefär samma tid 2014. Även Fello har barn-, student- och seniorabonnemang och sparar din oanvända surf på upp till 100 GB. Deras abonnemang innehåller upp till 25 GB surf och om du väljer kontokortsbetalning kan du dessvärre inte köpa till mer surf.

Alla andra tjänster med tillkommande kostnader såsom röstning i TV-program och utlandssamtal är blockerade. Men du kan skicka sms och mms till utlandet utan extra kostnad. Fello må ha den minsta surfmängden för abonnemangen utan kreditprövning men de har det högsta betyget av dessa tre operatörer hos TrustPilot. Fello använder Telias mobilnät som än så länge är det mest utbyggda i landet.

Sammanfattning

Du behöver inte ha betalningsanmärkningar för att vilja skaffa ett abonnemang som inte kräver en kreditprövning. Kanske vill du minska mängden kreditprövningar eller bara ha att göra med företag som skapades eftersom de var trötta på de större operatörerna. Oavsett anledning utgör de fullt tillräckliga, enklare alternativ till klassiska abonnemang.

4G

Abonnemang som du kan beställa trots betalningsanmärkning

 • 4-100 GB
 • Fria sms
 • Fria samtal
från 49:-
comviq kontantkort
 • 5-40 GB
 • Fria sms
 • Fria samtal
från 145:-
Kan jag skaffa ett mobilabonnemang om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det går bra att teckna mobilabonnemang trots betalningsanmärkningar. Se bara till att välja en mobiloperatör som låter dig betala i förskott. Vilka de är ser du enkelt här.

Går det att köpa en mobiltelefon på avbetalning fast jag har betalningsanmärkningar?

Nej. Om du vill köpa en mobiltelefon på avbetalning med ditt abonnemang tas en kreditupplysning, och du blir nekad om du har betalningsanmärkningar.

Hur vet jag om operatören tar kreditupplysning eller inte?

Om operatören erbjuder möjligheten för dig att betala för abonnemanget i förskott, med kort, tas ingen kreditupplysning när du väljer det alternativet. Alla operatörer erbjuder inte möjligheten men många gör det.

Går det att betala mobilabonnemanget med kort?

Ja, flera mobiloperatörer, men inte alla, erbjuder betalning med kort. Det är en fördel för dig som har betalningsanmärkningar eller inte vill dra på dig onödiga kreditupplysningar.

Kan jag skaffa kontantkort med betalningsanmärkning?

Ja visst. Det är inga problem att skaffa kontantkort trots betalningsanmärkningar. Du laddar på dem med en förutbestämd summa själv, och därför behövs ingen kreditupplysning tas. Här hittar du de bästa kontantkorten just nu.