Kontantkort till första telefonen

Idag får barn mobiltelefoner lägre och lägre ned i åldrarna. Många tycker kanske att det är onödigt men faktum är att det finns många fördelar med att ge barn en egen telefon. Att låta sitt barn ha en mobiltelefon innebär ofta en trygghet för dig som förälder.

Med hjälp av den kan du som förälder enkelt nå ditt barn och barnet kan ringa om något skulle inträffa som gör att du behöver komma till undsättning. Telefon för barn kan med andra ord kännas som en skön försäkring och säkerhet. Att köpa en dyr telefon med tillhörande abonnemang är dock inte så lockande eftersom barns telefoner ofta får utstå hård lek och lätt tappas bort. Istället är en billigare modell med ett kontantkort en perfekt lösning.

hallon kontantkort

4-100 GB
Ladda 99:-
halebop kontantkort

2-100 GB
Ladda 129:-
comviq kontantkort

0,5-100 GB
Ladda 45:-

Vilket kontantkort ska man välja till sitt barn?

Idag erbjuds många olika lösningar för kontantkort. Man kan till exempel välja mellan saker som surfmängd och fast eller rörligt pris. Till barn är ett kontantkort med fast pris och fria samtal ett bra val eftersom det ger både trygghet och kontroll över kostnaderna.

Fast pris innebär att man betalar in en summa på kortet som sedan går att ringa fritt för i cirka trettio dagar. Fördelarna med det är att du som förälder får en bra översikt över kostnaderna samt att du inte riskerar att ditt barn blir stående utan pengar på mobilen när det som bäst behöver ringa. Det senare kan tyvärr lätt hända om du väljer ett kontantkort med rörligt pris.

barn kontantkort

Hallon

Hallon är det bästa alternativet när det kommer till kontantkort för barn och ungdomar. De har generellt väldigt låga priser på både sina abonnemang och sina kontantkort. När det kommer till abonnemang har de till och med rabatt till barn och unga under 18.

Deras kontantkort finns med flera olika laddningar och har alltid fast pris, fria samtal och fria sms.

Hallon har under flera år tagit marknadsandelar från sina konkurrenter och det är enkelt att förstå. Bra täckning, snabbt nät samt låga priser har gjort dem till ett bra alternativ.

Läs mer hos Hallon

Begränsa surfmänngden

Många föräldrar oroar sig för att barnen tillbringar allt för mycket tid med att surfa och spela spel på telefonen. Genom att använda sig av ett kontantkort med fast pris får du som förälder även kontroll över den mängd surf som barnet kan använda eftersom det ofta går att välja surfmängd när du laddar kortet.

Du kan helt enkelt välja den mängd du tycker är rimlig för en månad och sedan låta barnet hushålla med den. Om du väljer en mängd som du sedan märker är för liten brukar det hos de flesta operatörer finnas möjlighet att ladda på med extra surf.

Barabonnemang – ett bättre alternativ

Största anledningen till att ditt barn ska ha en mobiltelefon är säkert för att du ska kunna nå ditt barn och att barnet ska kunna nå dig. Tänk dig nu att du glömt fylla på kontantkortet och ditt barns telefon slutar fungera.

Samma sak om alla samtalsminuter eller surfen tagit slut. Kontantkort kan vara bra men abonnemang är oftast bättre. Du får mer för pengarna helt enkelt!

Fastpris alternativ

Idag finns förbetalda fastprisabonnemang. Det innebär att pengarna dras från kontot eller kontokortet innan månaden börjar. Det innebär att det aldrig behöver bli dyrare än månadskostnaden. Eftersom abonnemanget är förbetalt innebär det även att ingen kreditprövning görs. Vilket ger de 600 000 svenskar med betalningsanmärkning chansen att teckna ett abonnemang.

Vi rekommenderar starkt ett abonnemang och vi föreslår att du väljer ett barnabonnemang. Det har antingen ett lägre pris eller mer surf jämfört med vanliga abonnemang. Dessutom kan du oftast lägga på kostnadskontroll och andra funktioner som göra mobilanvändandet tryggt och säkert för dina barn.

Bäst barnnabonnnemang just nu

hallon kontantkort

4-100 GB
Ladda 99:-
halebop kontantkort

2-100 GB
Ladda 129:-

När ditt barn når en passande ålder för att ha en egen mobiltelefon måste du också fundera på hur deras mobilanvändande ska skötas. Ska de ha en egen anslutning i ett familjeabonnemang, ett helt separat eller kanske ett kontantkort till att börja med?

Vad som är bäst för er familj beror på vilken operatör du har idag och hur mycket du litar på att ditt barn kan hantera ett abonnemang. Idag har många operatörer alternativ som låter dig begränsa funktionerna för abonnemang, exempelvis betalsamtal och -meddelanden. Här får du fördelarna och nackdelarna med de olika operatörernas kontantkort så att du lättare kan bestämma om det är rätt för din familj.

Skillnaden mellan kontantkort och abonnemang

När du tecknar ett abonnemang binder du dig att betala en viss summa varje månad för en mobiloperatörs tjänster. I de flesta abonnemang ingår obegränsade samtal och meddelanden inom Sverige och EU och priset varierar istället med olika datamängder. Om du har ett kontantkort är det inget som binder dig att betala varje månad även om många av dem bara gäller månadsvis. Du kan fylla på kortet med ett saldo som sedan används för att ringa och skicka meddelanden.

Kontantkort med fast pris är ett undantag och mer som en hybrid mellan ett vanligt abonnemang och ett klassiskt kontantkort. Om det inte ingår data kan surfandet bli dyrt eftersom priserna per MB vanligtvis är högre för kontantkort särskilt om det surfas på saldot. Det kan dock vara ett bra sätt att lära ditt barn att begränsa sin telefonanvändning så att inte mobildatan eller saldot tar slut för snabbt.

Operatörerna har oftast några olika varianter av kontantkort så som ett särskilt för utlandssamtal, ett klassiskt med saldo och några alternativ med fast pris per månad. Nedan beskrivs de med fast pris och saldo.

Telenor

telenor kontantkort

Telenor har flera varianter av Fastpris. För vissa av dem kan du betala halvårsvis. De blir då lite billigare än om du betalar månadsvis och du behöver inte tänka på att betala varje månad.

Ett annat alternativ hos Telenor är Rörligt. Att surfa med detta kostar 1 kr/ 1 MB. Om det surfas mycket kan saldot ta slut snabbt om inte extra surf köps till. Det kan vara ett bra alternativ för ungdomar som behöver lära sig att hantera begränsade resurser. En brist är att det lätt blir dyrare än ett kontantkort med fast pris som inkluderar obegränsade samtal och meddelanden och en mer generös mängd surf.

Telia

Telia Operatör

Telia har ett par olika alternativ för kontantkort och en del tillägg. Enkel, som är ett helt vanligt kontantkort där allt dras på ett saldo tills det är slut och som saknar tidsgräns, eller Fastpris som liknar de andra operatörernas. Fastpris har i huvudsak fria samtal och sms, men ett av de minsta alternative har ett begränsat antal samtal. En Fastpris-laddning är giltig i en månad.

Om du väljer Enkel rekommenderas det att du köper till extra surf genom tillägg eftersom surfen kostar 19 kr/dag och begränsas till 100 MB per dygn om det surfas på saldo. Detta kan dock vara en fördel för att göra ungdomar medvetna om hur mycket surf de använder men samtidigt är det mindre prisvärt än ett fastprisabonnemang där det ingår en liten mängd surf. Enkel har ett pris för sina tjänster under de första 30 dagarna efter laddning men det går sen upp till cirka det dubbla. Det kan vara ett val för barn som inte förväntas använda sin mobiltelefon särskilt mycket.

Tjänsterna som kan köpas till är mer surf, ett särskilt semesterpaket som är giltigt i några andra länder förutom EU i en vecka eller Årspaket med sms.

Comviq

comviq kontantkort

Comviq armbågade sig in på kontantkortsmarknaden som konkurrent till Telia och har sedan dess stoltserat med konkurrenskraftiga priser. De flesta av deras kontantkort med fast pris inkluderar fria samtal och meddelanden inom Sverige. Fastpris mini är ett undantag, där man får ganska generöst med samtal, meddelanden och surf, särskilt jämfört med Telia.

Kontantkortet Standard har datapriser på 95 öre per MB men ingen övre gräns för hur mycket data som kan användas per dag vilket lätt kan leda till att hela saldot försvinner snabbt. Det saldo som laddas är giltigt i ett år men om det inte fylls på inom detta år så inaktiveras simkortet. Bara 0,2 eller 1 GB data inkluderas i priset för detta kontantkort så Fastpris Mini med sina 3 GB är helt klart mer prisvärt. Dessutom har de mycket bra täckning eftersom de använder både Telias, Tele2s och Telenors mobilnät.

Läs mer hos Comviq

Halebop

Halebop har också fast eller rörligt pris samt möjlighet att köpa till surf. De har många varianter men generellt sett bra minutpriser och inte hutlösa kostnader för meddelanden för sina kontantkort med saldo. Halebop Go kan användas i utlandet och har mer originell prissättning. Alla samtal kostar 2 kronor oavsett längd och har ingen öppningsavgift medan både sms och mms kostar 50 öre/styck. Det ger dig också möjligheten att ladda på saldo upp till 500 kronor.

Är det fria samtal och meddelanden du vill ha är det periodkort du ska satsa på medan du får mer surf till ungefär samma månadskostnad från ett Fastpris. Periodkorten betalas i förväg och varje månad under den förbestämda perioden på 3 eller 6 månader fylls det på med 1 GB data. Med årskort får du 5000 meddelanden eller 0,5 GB data per månad och det är mer menat som tillägg.

Läs mer hos Halebop

Hallon

Hos Hallon finns det inget alternativ med saldo utan kontantkortet aktiveras månadsvis. I deras billigaste variant får du obegränsade samtal och meddelanden inom Sverige, fria sms till hela världen och en mindre mängd GB data. Det är bara några kronor dyrare än Comviq Fastpris mini där många av dessa är begränsade.

Vad som är Hallons svaghet är att de använder Tres mobilnät vilket inte har så bra täckning i norra halvan av Sverige utanför städerna. Om du mestadels befinner dig i tätbebyggda områden är detta dock ingenting att oroa sig för.

Läs mer hos Hallon

Slutgiltiga tankar angående kontantkort för barn

Gör det inte dyrare än det behöver vara. Ett vanligt kontantkort kanske låter bra till att börja med men om det hela tiden måste fyllas på för att ha saldo för nödsituationer är det kanske inte rätt val eftersom detta blir dyrt ganska snabbt. Om det är till en första telefon för ett barn kanske ett kontantkort med saldo är att föredra tills ni vet hur mycket den används. Å andra sidan kan ett kontantkort med fast pris vara en bra idé eftersom du då vet exakt vad du betalar för. Det beror alltså på er unika situation.

Ofta har operatörerna reducerade priser för samtal inom sitt eget nät även för kontantkort så tänk på vilken operatör du själv använder och se vad de har för priser för det. Hallon och Comviq har annars bra priser för på sina billigaste kontantkort med fast pris och kan sedan enkelt utökas efter behov om det känns lämpligt.

Vilket är det bästa kontantkortet för barn?

Ett billigt kontantkort med en lagom mängd samtal, sms och surf är en bra start. Kolla in några av de mest prisvärda kontantkorten här.

Vad är fördelarna med kontantkort för barn?

Fördelen är att du som förälder har koll på barnets mobilanvändning. Du kan själv välja att begränsa surfen och samtalen eller skaffa ett fastprisavtal.

Är abonnemang eller kontantkort bäst för barn?

Om du märker att samtalspotten och surfen ofta tar slut så att du behöver ladda på med mer är det lika bra att skaffa ett abonnemang. De kommer oftast med helt obegränsade samtal och sms. Datamängden kan du sedan välja baserat på hur mycket surf du vill att ditt barn ska ha tillgång till.

Vad är en lämplig surfmängd för barn?

Barn ägnar gärna sin skärmtid framför uppkopplade spel och Youtube eller liknande tjänster. Då går surfen snabbt åt, även om du begränsar ditt barns skärmtid. Välj åtminstone inte den allra minsta surfmängden blir därmed vårt råd.

Kan man köpa mobil tillsammans med kontantkort för barn?

Nej, om du vill ha en mobil ”på köpet” behöver du välja ett abonnemang i stället för ett kontantkort. Många operatörer säljer mobiler i olika prisklasser tillsammans med barnabonnemang.