Hur ska du kunna veta vilken operatör som egentligen är bäst för dig när de har liknande erbjudanden och priser? Här får du den hjälp du behöver för att lyckas avgöra vilken operatör som passar dig bäst.

Vilken är den bästa mobiloperatören?

Det är lätt att bli vilsen bland det enorma utbudet av mobiloperatörer. Vilken operatör som är den bästa mobiloperatören beror helt på vad du anser är viktigt. Eftersom operatörerna erbjuder likvärdiga prissättningar på påfyllnadspaket för ditt kontantkort kan du avgöra vilken operatör som är bäst genom att se andra fördelar och aspekter hos operatörerna.

Gratis startpaket för kontantkort


Gratis startpaket

Ladda med upp till 100 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Ladda från 99 kr


Gratis startpaket

Ladda med upp till 100 GB surf

Saldo eller fastpris

Beställ nu

Ladda från 100 kr

Bäst för att ring och surfa från utlandet

De operatörer som låter dig använda ditt fasta paket på kontantkort för att ringa, surfa och skicka sms utomlands inom EU precis som du gör hemma är Halebop och Telia. Om du har ett Telias kontantkort behöver du registrera kortet för att kunna göra detta.

Hos Comviq kan du få fri roaming och upp till 18 GB surf inom EU/EES genom deras fastpris kontantkort, men behöver fylla på med saldo för att ringa eller skicka sms från utlandet.

Ringa och skicka sms till utlandet från Sverige

Ringer du mycket till utlandet från Sverige kan du använda ett speciellt fastprispaket hos Comviq och får då ett antal samtalsminuter till utlandet.

Hos Telia och Halebop kan du fylla på kontantkortet med ett saldo som gör att du kan ringa från Sverige till utlandet och du betalar då för varje samtal. Hos Tre får du ringa och skicka sms till utlandet om du har saldo men du kan köpa ett paket med påfyllnad av sms till utlandet. Du kan inte ringa, surfa eller skicka sms från utlandet med Tre.

Sveriges basta mobiloperator

Bäst täckning och nät

Telia har Sveriges bästa nät och det fortsätter dem att ha. P3-rapporten visar att Telia lever upp till detta och erbjuder nät i både storstäder och ute på landsbygden. Halebop använder Telias nät och har därför samma spridning och kvalitet av täckningen. Båda dessa operatörer tillhandahåller 3G, 4G och i vissa städer 4G+. Vissa abonnemang hos Telia och Halebop har även stöd för 5G.

Tre har täckning i sitt snabba 4G+-nät och i 5G-nätet. Hallon använder Tres egna nät och har därför samma spridning och täckning – men inte 5G riktigt än. Enligt deras täckningskarta har de mycket god täckning i mellersta och södra Sverige.

De flesta operatörerna har en täckningskarta där de visar var de har bastäckning, bra täckning och mycket god täckning. Då kan du enkelt se vilken operatör som har bäst täckning för dig.

Bäst för dig som surfar mycket

Hos Halebop får du spara lika mycket surf som du har betalat för fram till nästa månad med både kontantkort och mobilabonnemang. Det är den enda operatörer som låter dig spara surfen med kontantkort. Du kan även köpa till surf om din surf inte skulle räcka.

Hallon låter dig bara surfa inom Sverige men du får mycket surf för pengarna. Vill du surfa betydligt mer så har Tre och Telenor större surfmängd.

Bäst för dig som vill köpa telefon samtidigt

Hos Tele2 kan du delbetala en telefon i 6 månader, 12 månader eller 24 månader utan att binda upp dig på ett abonnemang. Det är den enda operatören som låter dig delbetala en telefon utan att teckna abonnemang. Hallon, Halebop och Telia säljer kontantkortstelefoner där du betalar för hela telefonen samtidigt.

Tidigare kundnöjdhet

Ett bra sätt för att avgöra om mobiloperatören faktiskt är bra är genom att se vad tidigare och nuvarande kunder säger om operatören. Flera år i rad har Halebop tagit hem priset för Sveriges nöjdaste privatkunder i Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning. Andra operatörer som återkommande presterar bra är Hallon och Vimla. Det är en bra fingervisning när man ska väcka den bästa mobiloperatören.

Bäst mobilabonnemang just nu


Billiga mobilabonnemang

4 – 100 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 109 kr


Billiga mobilabonnemang

2 – 100 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 129 kr

Vimla mobilabonnemang

Billiga mobilbonnemang

3 – 100 GB surf

Fria samtal & sms

Beställ nu

Från 110 kr

Vilken är Sveriges bästa mobiloperatör?

Generellt håller de svenska operatörerna god kvalitet. Vilken som är den bästa operatören beror därför först och främst på vad du värderar högst. Vill du ha ett så billigt abonnemang som möjligt bör du välja en virtuell operatör.

Vilken mobiloperatör är bäst i test?

Svenskt kvalitetsindex gör regelbundet undersökningar och tar fram statistik på kundnöjdhet. De senaste åren har de svenska mobiloperatörerna legat relativt jämnt, men mest populära är lågprisoperatörerna.

Hos vilken operatör får jag bäst täckning i Sverige?

Beroende på vilken mätning som hänvisas till står det mellan Tele2:s och Telia:s nät. Men näten från Telia, Tre, Telenor och Tele2 är idag likvärdiga, särskilt om du bor i en hyfsat stor stad i Sverige. I glesbygden börjar skillnaderna märkas mer, så om du vistas där bör du kolla upp operatörernas täckningskartor innan du väljer operatör.

Jag vill ha en billig operatör – hur väljer jag rätt?

Det finns flera lågprisoperatörer med prisvärda abonnemang. Här listar vi de billigaste och bästa abonnemangen från olika mobiloperatörer.

Vad ska jag tänka på som företagare när jag väljer mobiloperatör?

Flera operatörer har särskilda lösningar för företagare, såsom mobil växel, samlingsfakturor, utlandssamtal, med mera. Oavsett vad du som företagare behöver kan du vara säker på att hitta det antingen hos en lågprisoperatör eller någon av jättarna. Ett tips är att inte välja ett för dyrt abonnemang med tjänster du inte har nytta av. Spara företagets ekonomi och skaffa ett enklare företagsabonnemang hos en virtuell operatör i stället.