Kontantkort utomlands

Även om du har ett abonnemang kan det vara en mycket bra idé att välja kontantkort när du reser utomlands. På så vis har du kontroll över kostnaderna och slipper risken att du får en obehaglig överraskning när du kommer hem.

Det kan lätt dra iväg och bli en räkning på ett antal tusenlappar om man ”bara” använder mobilen på samma sätt som hemma när man är utomlands. Här följer lite du bör tänka på när du köper kontantkort.

Resor inom EU

Inom EU gäller idag samma regler för ditt abonnemang som när du är i Sverige. Det innebär att du kan surfa, ringa och messa på samma sätt som du gör i Sverige. När det gäller kontantkort, mobilt bredband och mindre mobilabonnemang kan de ibland vara begränsade till att bara gälla i Sverige. Därför rekommenderar vi att du skaffar ett fastprisabonnemang innan du åker iväg på semester.

Våra favoriter för semester inom EU (upp till 3 månader)

Med dessa fastprisabonnemang kan du få bra surf, samtal och sms utomlands.

hallon

Hallon Mobilabonnemang

Halva priset i 3 månader

Ingen bindningstid

Upp till 10 GB surf i EU

Beställ Hallon


halebop

Halebop Mobilabonnemang

Halva priset i 3 månader

Ingen bindningstid

Upp till 10 GB surf i EU

Beställ Halebop
——————————————————————————————————

Om du ska resa utanför EU – tänk på det här

1. De avskaffade roamingavgifterna gäller bara inom EU

Inom EU/EES avskaffades roamingavgifterna 2017 som innebär att du kan ringa, skicka sms och surfa för samma avgifter som hemma i Sverige. Men tänk på att detta bara gäller inom EU. Ska du resa i andra länder kan det alltså bli dyra oväntade extra kostnader för att ringa, skicka sms och surfa. En del operatörer har även avskaffat avgifterna för fler länder utanför EU. Kontrollera hos din operatör vilka länder som är aktuella just nu innan du sticker iväg på din resa.

2. Kontrollera om din mobil är låst till din operatör

Kontrollera med din operatör om din mobil är låst till din operatör. Att mobilen inte är operatörslåst är en förutsättning för att du ska kunna använda någon annan operatörs kontantkort. Du kan till exempel köpa kontantkort på plats i det land du besöker. Det ger dig billigare samtal än om du har ett svenskt kontantkort då du faktiskt ringer via Sverige varje gång du ringer i utlandet.

3. Beställ ett lokalt kontantkort i förväg

Du kan beställa ett lokalt kontantkort på nätet hos till exempel holidayphone.se innan du åker utomlands. Som alltid på denna marknad finns det många alternativ. Det finns många operatörer och de erbjuder olika alternativ. Du bör ha en ganska bra idé om hur mycket du kan komma att tänkas ringa, skicka sms och mms, surfa, se på film och så vidare.

Du behöver göra en jämförelse med aktuella uppgifter om vad olika operatörer har att erbjuda eftersom det rätt ofta sker ändringar i deras erbjudanden. Men du har säkert tidigare valt kontantkort eller abonnemang i Sverige och vet därför sannolikt vad som krävs för att komma fram till vilket erbjudande som kan passa dig bäst.

Kontantkort utomlands

4. Vart du vill ringa ifrån och vart du vill ringa till

När du väljer kontantkort behöver du både tänka på vilka länder du kommer att vistas i och vart du vill ringa, skicka sms och mms. Operatörerna har olika priser för olika länder och beroende på vilka länder du ska ringa till.

5. Hur länge du ska vara utomlands

Det kan vara enklast att ha ordnat så att du har köpt ett kontantkort som är fyllt så pass att det räcker hela resan. Det är inte säkert att du alltid har åtkomst att fylla på ditt kontantkort på semestern.

Å andra sidan är det på många håll enkelt att köpa kontantkort på plats. Det handlar kanske mest om vilken typ av resenär du är. Den som njuter av att planera och förbereda din resa så mycket som möjligt eller om du är den som ser resan som ett äventyr och tar dagen som den kommer.

Men återigen även om du är en äventyrare så se till att du inte kommer hem med en obehaglig överraskning i form av en saftig räkning.

6. Skaffa dig ett globalt simkort

Du kan också skaffa dig ett globalt simkort Det fungerar som ett kontantkort men det fungerar i alla länder. Återigen detta förutsätter att din telefon inte är låst av operatören.

7. Med utländskt kontantkort måste du slå Sveriges landsnummer

Om du byter till en utländsk operatör behöver du ha koll på Sveriges landsnummer om du vill kunna ringa hem eller till vänner som även i utlandet använder sin svenska operatör. Sveriges landsnummer är 46 och du ska före landsnumret slå prefixet + samt efter 46 hoppa över den inledande nollan i det svenska mobilnumret du ska ringa till.

8. Kontrollera om din operatör fungerar i landet du besöker

I en del länder finns det operatörer vars kontantkort inte fungerar. Dessutom kan det vara så att kontantkort med saldo inte fungera alls idet landet utan du får ställa om hos operatören så att du får en faktura istället. Dock kan det ge en obehaglig överraskning när du kommer hem med en dyr faktura. Då är det bättre att köpa ett kontantkort i det land du vistas i och det är dessutom oftast betydligt billigare.

Hur funkar operatörers kontantkort utomlands

Så här fungerar respektives operatörs kontantkort. Kolla gärna din operatörs hemsida innan du reser utomlands i fall villkoren skulle ha hunnit förändras.

Comviq

comviq kontantkort

Inom EU kan du surfa på samma sätt som i Sverige. Reser du utomlands måste du ladda kontantkortet med Saldo+ för att kunna använda det utomlands. Du hittar prisvärda kontantkort hos Comviq!

Halebop

halebop kontantkort

Du kan använda ditt kontantkort på samma sätt både inom Sverige och inom EU. Om du ska resa utanför EU måste du ladda ditt kontantkort med Saldo. Halebop är en trygg operatör att ta med sig utomlands.

Hallon

hallon kontantkort

Hallons kontantkort fungerar bara i Sverige. Du måste istället använda deras mobilabonnemang i utlandet. Hallon har bra priser både på sina kontantkort och abonnemang.

4G

Bäst kontantkort för resa

  • 30 GB surf
  • Fria sms
  • Fria samtal
0 :-
Fungerar alla kontantkort utomlands?

Nej. Även om flera operatörer låter dig använda kontantkortet inom EU/ESS på samma villkor som i Sverige gör inte alla det. Hallons kontantkort kan du exempelvis inte använda på resan. Med deras abonnemang funkar det dock fint.

Vad gäller om jag reser utanför EU?

Om ditt kontantkort eller abonnemang inte är särskilt avsett för att användas utanför EU kan det bli en dyr historia. Behöver du använda mobilen på resan bör du därför skaffa ett särskilt abonnemang eller kontantkort för det.

Är kontantkort bättre än abonnemang på resan?

Kontantkortet har fördelen att när samtalen, sms:en och surfen tar slut kan du inte fortsätta använda de funktionerna. På så vis riskerar du inte att åka på en prischock. Detta kan dock hända med ett abonnemang som fortsätter att fungera även utanför EU.

Vilken operatör är bäst om jag vill ha med abonnemanget på resa?

Här skriver vi om olika operatörer och vad du ska tänka på när du ger dig ut och reser. Det är för det mesta inga problem att ta med sig abonnemanget på resa inom EU, men olika operatörer har olika begränsningar för surfen. Välj en operatör som låter dig använda så mycket av din surf som möjligt på resan.

Vilket kontantkort är bäst på resan?

Sker resan inom EU kan du använda de flesta kontantkort på samma villkor som hemma. Det gäller dock inte för Hallon, vars kontantkort bara fungerar i Sverige. Comviq och Halebop funkar bra att ta med på resan.