Använd din dator eller surfplatta var du vill

Idag använder vi våra datorer till det mesta, dessutom är det inte alltid vi befinner oss i hemmet när vi arbetar eller roar oss vid datorn. Vid sådana tillfällen är ett mobilt bredband med kontantkort en utmärkt lösning. Visst kan man också teckna upp sig på ett abonnemang men det finns många fördelar med att välja just kontantkort. Läs vidare för att få veta mer om dessa fördelar och om hur denna lösning fungerar.

Kontantkort för mobilt bredband


Billigt mobilt bredband

Upp till 200 GB surf

Abonnemang eller kontantkort

Beställ nu

Från 89 kr

Så här fungerar mobilt bredband med kontantkort

De flesta operatörer har en lösning för mobilt bredband med ett kontantkort. I startpaketet för detta brukar bara ett kontantkort ingå. Om du använder ditt mobila bredband till en surfplatta behövs det inget mer, utan kontantkortet placeras istället direkt i surfplattan. Om du vill använda ditt mobila bredband till din dator eller flera enheter samtidigt kan du behöva en router eller ett modem.

När du väl har fått hem det du behöver är det bara att ladda på med surf och ge dig ut på nätet. Det brukar finnas olika prisplaner med olika mängd surf att välja bland.

Datakort

Du väljer själv hur mycket data du behöver. Idag finns också så kallade datakort som kan sättas in i olika enheter vilket gör att fler kan dela på samma surfpott. Man kan säga att ett kontantkort för mobilt bredband fungerar ungefär på samma sätt som ett kontantkort till telefonen. Du laddar helt enkelt på kortet med den surf du behöver och surfar tills surfpotten tar slut eller tidsgränsen passerar som oftast är på trettio dagar.

Operatörer med trådlöst internet

Det finns ett flertal operatörer som erbjuder mobilt bredband via kontantkort. Vi har listat några av de allra bästa här nedan för att göra det så enkelt för dig som möjligt att välja rätt mobila bredband till dig och dina behov.

Hallon

hallon kontantkort

Hallon erbjuder kontantkort både vad gäller telefoni och mobila bredband. De har låga priser på alla sina produkter och tjänster och du får mycket surf för pengarna hos Hallon. Läs mer om mobila bredband samt andra produkter hos Hallon här nedan:

Läs mer och beställ

 

Tre

tre kontantkort

Tre är en av de stora aktörerna inom mobiltelefoni i landet. De har ett snabbt nät som sträcker sig över hela Sverige. Du kan skaffa abonnemang, mobiltelefoner samt surfplattor hos Tre. De har tyvärr inte kontantkort längre, men abonnemang för mobilt bredband. Läs mer om deras erbjudande på mobilt bredband här nedan:

Läs mer och beställ

Tele2

Tele2 är en stabil och stor aktör inom all form av mobiltelefoni och mobilt bredband i Sverige. De är en av de allra största operatörerna i landet och har varit med länge i mobilbranschen. De har mobila bredband, abonnemang, telefoner samt surfplattor i sitt sortiment. De erbjuder tyvärr inte kontantkort längre, utan det är endast abonnemang som gäller.

 

Fördelar med kontant mobilt bredband

wlan mobilt bredband

Som tidigare nämndes finns det många fördelar med kontant mobilt bredband. Den största fördelen är framförallt friheten det ger. När du inte behöver ditt bredband behöver du heller inte ladda på kortet.

Detta är en stor skillnad från ett abonnemang där fakturorna trillar in trots att surfpotten är orörd. Bredband av den här typen är också mycket bra om du till exempel redan har en internetlösning hemma men vill ha surf även i sommarstugan.

Ekonomiskt med mobilt bredband

Det är väldigt ekonomiskt med mobilt bredband eftersom du bara behöver ladda på ditt kontantkort när du behöver använda ditt bredband. Övrig tid kostar bredbandet ingenting. På det här sättet kan kontant mobilt bredband bli en väldigt kostnadseffektiv lösning för den som surfar mer sällan.

Idag erbjuder många caféer, restauranger och andra platser där mycket människor rör sig gratis Wifi. Ett hett tips är att koppla ned ditt mobila bredband när du befinner dig på sådana platser och istället använda det gratis Wifi som erbjuds. På så sätt sparar du på din egen surfpott.

Bäst kontantkort för mobilt bredband


Billigt mobilt bredband

Upp till 200 GB surf

Abonnemang eller kontantkort

Beställ nu

Från 89 kr

Den stora fördelen med mobilt bredband istället för fast bredband eller fiber

För många är fast bredband eller uppkoppling via fiber inte bästa alternativet beroende på en mängd faktorer. Om man vill ha friheten att kunna ta med bredbandet till sommarstugan eller kanske till en kompis temporärt kan mobilt bredband med kontantkort vara en bra lösning. Operatörerna erbjuder några olika lösningar för detta. Du kan få startpaket för kontantkort gratis från operatörernas hemsidor och de allra flesta mobiltelefoner kan idag användas som modem för mobilt bredband men vill du använda det mycket kan det vara en bättre idé att skaffa ett separat modem eller router.

Telia

Telia Operatör

Telia har en kontantkortslösning där du kan fylla på enbart surf på kontantkortet. Det kan användas för både mobilt bredband eller som surf till din vanliga telefonanvändning med kontantkort. Beroende på surfmängden är det giltigt i 1 till 6 månader. De har från små surfmängder hela vägen upp till obegränsad surf. Om man räknar i pris per MB är Telia ett dyrt alternativ, men de har bra täckning i hela landet och uppmätte snabbast surf förra året enligt ett oberoende testföretag.

Telenor

telenor kontantkort

Hos Telenor kan du ganska lätt fylla på surf i olika mängder som är giltiga i 1 till 6 månader liksom hos Telia. Priserna liknar Telias men surfmängderna är inte riktigt lika stora. Välj surfmängd efter hur mycket och ofta du kommer att behöva det. Telenors nät funkar bra i hela landet så att du (troligtvis) kan surfa även i stugan i skogen.

Tele2

Tele2 har inga kontantkort alls längre, Comviq har dessa istället. De har varit samma bolag sedan sena 90-talet men varumärkena är fortfarande separata.

Comviq

comviq kontantkort

Comviq har kontantkort för enbart mobildata som heter Surf. Det kan man ladda om man redan har en prisplan. Ett kontantkort Standard från Comviq är aktivt i 365. Extrasurfen är aktiv i 30 dagar, och att använda denna räcker som aktivitet för att hålla kontantkortet aktivt. Väljer du ett annat kontantkort från Comviq, exempelvis Fastpris mini, så betalar du ett fast pris för en viss mängd data, samtal och surf per månad vilket inte är idealiskt om du bara är ute efter mobilt bredband.

Allra enklast är det att köpa kontantkortet Mobilt bredband. Det har obegränsad surf och fungerar i 30 dagar. Comviq har mycket bra täckning eftersom de använder både Telias, Tele2s och Telenors nät.

kontantkort

Tre

tre kontantkort

Tre erbjuder inte längre mobilt bredbad via kontantkort. Istället hänvisar man till systeroperatören Hallon som erbjuder kontantkort för mobilt bredband till riktigt förmånliga priser.

Tre har abonnemang för mobilt bredband med upp till obegränsad surf.

Hallon

hallon kontantkort

Hos Hallon har du fyra alternativ för mobilt bredband med kontantkort: från 5 GB upp till 200 GB data som alla är giltiga i 30 dagar. Kontantkortet har ingen startavgift, bindningstid eller uppsägningstid och Hallon har mer prisvärda alternativ än Tre trots att de använder Tres mobilnät. Detta mobilnät har god täckning i södra halvan av landet men inte särskilt bra i glesbygden i norra halvan. I städer har de bra täckning. Har du inte för vana att ge dig ut i Norrlands skogar så bör Hallon fungera bra men dubbelkolla alltid täckningskartan för att få en ungefärlig uppfattning om hur täckningen kommer att vara på olika platser du kan tänkas besöka.

Halebop

Halebop har inget separat kontantkort enbart för mobilsurf, men deras kontantkort går bra att använda som mobilt bredbad. Som grund måste man köpa deras kontantkort med Fastpris eller Go, sen kan du lägga till extrasurf. Extrasurf finns med fasta surfmängder eller obegränsad surf under en begränsad tid. Minsta belopp du kan sätta in på kontantkortet Go för vanlig telefoni är 1 krona så det täcker kostnaden för 2 meddelanden men inte ett telefonsamtal eftersom dessa kostar 2 kronor oavsett hur långa de är. Detta saldo finns kvar på simkortet tills det används upp och den surfmängd som köps är aktiv i 6 månader.

Priserna är dyrare än Hallon men billigare än Telia och eftersom Halebop använder Telias nät har de god täckning i hela landet inklusive glesbygden. Den långa tidsperioden som du har på dig att använda din surfmängd är också en fördel. Detta är bra alternativ för den som vill ha ett kontantkort att använda för surf då och då utan att alltid behöva fylla på det. Du kan naturligtvis fylla på för daglig användning om du behöver det men det kan bli dyrt i längden för den som surfar mycket.

Vimla och Fello

Dessa operatörer har inte kontantkort men den enkla modellen de kör gör det möjligt att snabbt och lätt byta surfmängd efter behov och du kan välja att betala med kontokort istället för faktura. Samtal och meddelanden ingår i alla priser hos båda företagen och därför är det egentligen surfmängden du betalar för. Fello använder Telias nät och Vimla går i Telenors nät så båda har bra täckning. Kort sagt, detta är inte kontantkort men gör det lätt att justera surfmängden du betalar för och ingen av dem har bindningstid eller uppsägningstid.

Sammanfattning

Det finns alltså ett par operatörer som har avtal för mobilt bredband med kontantkort och de borde kunna täcka behoven för de flesta som är ute efter denna tjänst. Bästa operatören för just detta ser ut att vara Hallon, men även Halebop, Telenor och Comviq och kan fungera bra. Undersök alltid operatören för att försäkra dig om att de täcker dina behov.

När passar kontantkort för mobilt bredband bäst?

Om du ska använda ditt mobila bredband under en begränsad tid, exempelvis under semestern. Tanka kontantkortet och surfa under vistelsen i sommarstugan. Sedan behöver du inte tänka på uppsägning eller annat när du kommer hem.

Vilka operatörer har mobilt bredband genom kontantkort?

Flera operatörer erbjuder mobilt bredband via kontantkort, med rejäla surfmängder. Hallon erbjuder exempelvis ett kontantkort med 200 gigabyte data. På den här sidan hittar du mer information om hur du går vidare för att skaffa kontantkort som du kan använda för ditt mobila bredband.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Mobilt bredband som går i 4G-hastighet, vilket är samma hastighet som när du surfar med din smartphone i 4G. Det är ungefär att likställa med ADSL-uppkoppling. Mobilt bredband i 5G-nätet kan gå betydligt snabbare.

Är det uppsägningstid på kontantkort?

Nej, du laddar på det när du behöver det. Du behöver med andra ord inte tänka på att betala för surf du inte använder eller på att du måste säga upp något avtal.

Är mobilt bredband med abonnemang bättre än med kontantkort?

Mobilt bredband genom abonnemang kommer i dag ofta utan bindningstid vilket gör att skillnaderna mellan kontantkort och abonnemang har minskat. Vet du att du ska använda det mobila bredbandet regelbundet finns det ingen direkt fördel med att välja kontantkort framför abonnemang.